Ájurvéda Konferencia

2014. szeptember 22-23-án került megrendezésre az „Ayurvéda az integratív gyógyászat jegyében” című konferencia Budapesten. A rendezvényen részt vett a kar dékánja Dr. Kiss-Tóth Emőke és Dr. Lukács Andrea adjunktusnő.

Malay Mishra, az India Köztársaság magyarországi nagykövete és Dr. Medgyessy Péter volt miniszterelnök, az „Indiai Ősi Gyógymódok a Magyarországi Egészségügyért Alapítvány” alapítója köszöntötte a vendégeket.

Az Indiai Köztársaság Egészségügyi és Családvédelmi Minisztériumának Ayush államtitkára, Mr. Nilanjan Sanyal azért látogatott Budapestre, hogy az 5000 éves indiai gyógyászat szemléleti és filozófiai alapjairól tartson előadást.

Előadást hallhattunk továbbá Dr. Mukesh D. Jaintól a neuro-muscularis betegségek ájurvédikus megközelítéséről, majd felesége a bőrbetegségek gyógynövényes kezelésének lehetőségeit mutatta be.

Ezt követően a Pécsi Tudományegyetem Dietetikai és Komplementer Medicina Tanszékének vezetője, Dr. Hegyi Gabriella a komplementer gyógyászatról tartott előadást, míg Dr. Szalkai Iván, karunk óraadó oktatója az ájurvédát a nyugati gyógyászat szemszögéből közelítette meg.

Az indiai előadók mellett felszólalt Szilvássy Zoltán professzor úr, a Debreceni Egyetem rektora, és bejelentette, hogy a Debreceni Egyetemen létrehozzák az első európai Ájurvéda Tanszéket, amely elsősorban a gyógynövények gyógyszeriparban történő felhasználását fogja kutatni.

Az első hivatalos ájurvéda oktatást és képzést – az Oktatási Hivatal engedélye alapján – a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara végezheti, amely másoddiplomát adó szakirányú továbbképzési szakként, „Indiai gyógyászat – ájurvéda tanácsadó terapeuta” megnevezéssel a következő évben kerül meghirdetésre.

Konf1. Konf.2 Konf3.

 
Ugrás vissza a tetejére