Tématerületi Kiválósági Program 2021 keretében Nemzetközi Kutatások Alprogram Creative Region

Kutatás címe: Abaúji térség lakosságának  mentális egészségi állapota/ Creative Region I-II.
Kutatók: Kiss-Tóth Emőke, Rucska Andrea, Lakatos Csilla
Kulcsszavak: Hátrányos helyzet, egészségi állapot, egészségfejlesztés, mentális egészség, stressz, agresszió, remény COVID 19, egészségszorongás
Rövid, közérthető leírása a témának: A Miskolci Egyetem célul tűzte ki, hogy megismerje az abaúji térség lakosságának mentális egészségi állapotát.  A pandémia elhúzódó időszaka nagy terhet rótt a társadalomra, hatása a lakosság mentális állapotában, a magatartásban, a kommunikációban manifesztálódott. A stresszre adott természetes válasz a félelem, szorongás. Amennyiben nincs a helyzet kezeléséhez szükséges megküzdési stratégiánk, kommunikációs, konfliktuskezelési készletünk, a frusztráció könnyen agresszióba fordul át.
Kutatási célunk a hosszú ideig elhúzódó járványidőszakban tapasztalt bizonytalanság, félelem hatásának felmérése egy hátrányos helyzetű régió felnőtt lakossága körében a stressz és az agressziós magatartás, egészségszorongás és remény vizsgálatával. Adatfelvételünket a járvány második, harmadik és negyedik hullámának tetőzésén bonyolítottuk le.
Kutatásban részt vevő partnerek: Bölcsészettudományi Kar
—————————————————————————————————————–
Kutatás címe: Abaúji térség lakosságának (gyermek és felnőtt) egészségmagatartása és fejlesztési lehetősége/ Creative Region I-II.
Kutatók: Kiss-Tóth Emőke, Rucska Andrea, Perge Anna, Beregi Erika, Sztojev- Angelov Ilona, Kiss-Kondás Dóra, Breznai Annamária
Kulcsszavak: Hátrányos helyzet, egészségi állapot, egészségfejlesztés,
Rövid, közérthető leírása a témának: A Miskolci Egyetem célul tűzte ki, hogy megismerje az abaúji térség lakosságának monitorizált adatokra épülő egészségi állapotát.  A vizsgálat eredményeként mélyebb betekintést kapunk a hátrányos helyzetű településeken élő 10-14 éves általános iskolások és a felnőtt lakosság közérzetét és egészségmagatartását meghatározó tényezőkről.  Az egészségfelmérés során gyűjtött információk elemzésével feltárhatók azok a tényezők, amelyek a legnagyobb hatással vannak a lakosság egészségi állapotára. A tervezett felmérés megbízható adatokat szolgáltathat majd mind a programba bevont települések vezetői, szakemberei, mind a lakosság számára az egészségproblémák (betegségek, károsodások, funkciózavarok, panaszok stb.) előfordulási gyakoriságát befolyásoló tényezőkről, ezek között a fizikai, pszichológiai, környezeti és társadalmi tényezőkről, továbbá az térség ifjúságának saját egészségéhez való viszonyáról.
—————————————————————————————————————–
Kutatás címe: Abaúji térség Női lakosságának  szomatikus és mentális egészségi állapota/  Creative Region III.
Kutatók: Kiss-Tóth Emőke, Rucska Andrea, Lakatos Csilla, Gyulai Anikó, Perge Anna, Beregi Erika, Sztojev- Angelov Ilona, Pászk Norbert, Blaskóné Kozma Dóra, Hankóczyné Domonkos Judit, Kovács Mihály
Kulcsszavak: Hátrányos helyzet, egészségi állapot, egészségfejlesztés, mentális egészség, stressz
Rövid, közérthető leírása a témának: A Miskolci Egyetem célul tűzte ki, hogy megismerje az abaúji térség kifejezetten a női lakosságának monitorizált adatokra épülő egészségi állapotát.  A vizsgálat eredményeként mélyebb betekintést kapunk a hátrányos helyzetű településeken élő nők közérzetét és egészségmagatartását meghatározó tényezőkről.  Az egészségfelmérés során gyűjtött információk elemzésével feltárhatók azok a tényezők, amelyek a legnagyobb hatással vannak a női lakosság egészségi állapotára. Szűrővizsgálatokkal mértük a nők szív- és érrendszerének állapotát, csontsűrűségét, testtömeg indexét, látását, hallását, mentális állapotát, kapcsolati elégedettségüket, addikcióikat. Kutatásunk eredményeként megismerhetővé válik a hátrányos helyzetű női lakosság egészségét befolyásoló hatások sokasága.
Kutatásban részt vevő partnerek: Bölcsészettudományi Kar

Ugrás vissza a tetejére