Príma-díj Berkő professzor úrnak

2014. november 8-án, szombaton este 18.00 órakor a Miskolci Nemzeti Színházban került sor a megyei Príma díjak átadására.

Magyar oktatás és köznevelés kategóriában a rangos kitüntetést Prof. Dr. Berkő Péter szülész-nőgyógyász orvosprofesszor, karunk tanára kapta.

Berkő professzor úr Príma díjra történő felterjesztését a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara örömmel és büszkeséggel tette, hiszen nagy megtiszteltetés számunkra, hogy tanár úr karunk oktatójaként immár másfél évtizede emeli az egészségtudományi képzés színvonalát.

Prof. Dr. Berkő Péter az Egészségügyi Karának alapító tagja és kitüntetett főiskolai tanára ebben az évben töltötte be 70. életévét. Kiváló, iskolateremtő oktatói tevékenységét az egyetem „professor emeritus” cím adományozásával ismerte el.

Szülész-nőgyógyász orvosi pályafutása során 9 éven át vezette a Semmelweis Kórház, 12 éven át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályát, 16 évig volt szakmája megyei szakfelügyelő főorvosa.

Osztályvezetői időszakában jelentősen mérséklődött az anyai halálozás, bevezették az intenzív meddőségellátást, a radikális ráksebészeti és laparoszkópos műtéteket, osztályai kétszer is elnyerték a WHO és UNICEF „Baba-barát Kórház” kitüntetését.

Szakmai tudományos pályafutása során elért kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a miskolci egészségtudományi képzés színvonalának emeléséhez. Szakmai és tudományos tevékenységét a Magyar Nőorvos Társaság „Semmelweis Emlékéremmel” jutalmazta.

Kandidátus, 68 tudományos közlemény, 5 szakkönyv, 8 könyvfejezet és 4 főiskolai jegyzet szerzője. Az általa kidolgozott vizsgálómódszer („MDN system”) nemzetközi hírnevet hozott számára, meghívott előadóként több külföldi klinikán, 19 Európa- és Világkongresszuson tartott előadást.

2014-ben a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) előbb az Orvosi és Egészségtudományi Szakbizottság elnökévé, majd a MAB alelnökévé választotta.

Gratulálunk Professzor Úrnak!

 

 
Ugrás vissza a tetejére