Könyvbemutató a MAB székházban

Könyvbemutató a MAB székházban

 

2016. június 14-én Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Erzsébet-téri Székházában egy különleges könyvbemutató került megrendezésre. A „Miskolci orvosok a betegek és a tudomány szolgálatában” című könyvet szerkesztette és kiadását kezdeményezte Dr. Berkő Péter professor emeritus, a MAB alelnöke, az Orvos és Egészségtudományi Szakbizottság elnöke. A könyv nyomtatási és kiadási költségeit a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara finanszírozta.

A könyvben 67 beszámoló szerepel olyan kiemelkedő és példamutató személyek, egyéniségek életútjáról, akik kiváló szakmai és osztályvezetői munkájuk mellett, tudományos minősítést is szereztek, ill. tudományos tevékenység terén is a legtöbbet nyújtották.

Az ünnepélyes könyvbemutatón többen is hangot adtak elismerésüknek, méltató szavakkal illetve egyrészt a könyvet, másrészt az orvos- és egészségtudományok kimagasló képviselőit. Prof. Dr. Lombay Béla és Berkő professzor úr megnyitóját követően Dr. Kiss-Tóth Emőke az Egészségügyi Kar dékánja ajánlotta a könyvet a megjelenteknek, hangsúlyozva annak értékeit. Ajánló beszédében kifejtette, hogy ez az orvostörténeti könyv igazi kiérlelt szellemi termék, irodalmi műalkotás és amellett, hogy élvezetes olvasmány, valóságos, igaz egyedi történetek sora, melyekben számos közös nevező kristályosodott ki az életutakról. Úgymint a példakép-szerep, a tudós-lét, az innovatív alkat; a vallásosság, a hit; az alkotásra törekvő hajlam, talentum, tehetség, művészi véna; társadalmi kitettség, történeti meghatározottság; maximalizmus, a kollégák tisztelete, családcentrikusság; közösségformáló, karizmatikus jellem; hős-szerep, küldetéstudat; lokálpatriotizmus.

Az újonnan megjelent könyvet köszöntötte Prof. Dr. Roósz András akadémikus, a MAB elnöke, Török Dezső, a Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Kriza Ákos polgármester és Prof. Dr. Torma András rektor.

Az ünnepélyes rendezvény zárásaként kiosztásra kerültek a tiszteletpéldányok.

 

 
Ugrás vissza a tetejére