Orosz egyetemisták az Egészségügyi Karon

2017. február 16- 23 között a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának vendége volt az oroszországi Uráli Testkultúra Egyetem delegációja. A 10 fős hallgatói és oktatói küldöttséget Dr. Olga Kolomietc Nemzetközi Rektorhelyettes asszony és Dr. Nadhezda Petrushkina, a Fiziológia Tanszék munkájának irányítója vezette.

Az Ural hegységen túli, cseljabinszki székhelyű egyetem 1970-ben alakult és jelenleg évente mintegy 2000 új hallgatót vesznek fel. Alap-, mester- és doktori képzésben egyaránt széles, a sport különböző területeit érintő szakmai palettán nyújtanak lehetőséget az oktatásba bekapcsolódó hallgatók számára. Kurzusaik lefedik a sporttudományok egész területét. Az Egyetem az olimpiai sportágakkal kapcsolatos humán sporttudományi kutatások Kutatóintézeteként is működik, fő kutatási területük a sportgenetika, edzéselmélet, a fizikai aktivitás és eredményesség fokozásának lehetőségei (pl. videóelemzések hatékonysága).

A látogatás elsődleges célja a két intézmény közötti együttműködés kereteinek a kialakítása volt, ezen belül konkrétan a Fizioterápiás Intézeti Tanszékünkön zajló, leginkább a rehabilitáció-sportrehabilitáció szakterületeire épülő oktatási programunk megismerése.

Az egy hetes program során, a tudományos tanácskozások mellett, a Fizioterápiás Intézeti Tanszék oktatói – a szak hallgatóinak bevonásával – bemutatták az általunk használt legkorszerűbb vizsgálati és kezelési technikákat. Az interaktív órákon az orosz hallgatóknak lehetőségük volt ezek minden elemét kipróbálni, megtapasztalni, akár betegvizsgálatról, akár a mozgáskoordinációt és izomerőt fejlesztő speciális, eszközös gyakorlatokról, akár a számukra teljesen ismeretlen függesztőrács-technika alkalmazásáról vagy sportsérülések manuális és eszközös kezeléséről, lágyrész mobilizációról, légzési fizioterápiáról volt szó. A szakmai program keretében a csoport ellátogatott a Miskolc-Tapolcai Barlangfürdőbe és a lillafüredi Szent István Barlangba is.

A tudományos együttműködés, továbbá a közös kutatási stratégiák és publikálási lehetőségek, valamint a hallgatói és oktatói csereprogramok megbeszélése mellett sor került kulturális események látogatására, városunk bemutatására is. Örömteli, hogy a hallgatók a nyelvi nehézségek ellenére megtalálták a „közös hangot” egymással, több helyi rendezvényen (Kocsonya Farsang) együtt vettek részt.

A kiváló hangulatú és konstruktív programsorozat mindkét résztvevő intézmény vezetői szerint sikeresen zárult, egyértelműen ígéretes együttműködést vetít előre a jövőre nézve.

Dr. Kiss-Tóth Emőke dékán szerint a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara a kapu szerepét töltheti be a cseljabinszki és más oroszországi testnevelési egyetemek magyarországi kapcsolatépítésében. Ezt a gondolatot Dr. Kékesi Tamás nemzetközi rektorhelyettes is megerősítette, aki személyesen fogadta Dr. Olga Kolomietc rektorhelyettes asszonyt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

DSC_0002 DSC_0007 DSC_0018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_8866 IMG_8836 IMG_8834 IMG_8819 IMG_8816 IMG_8815 IMG_8812 IMG_8805

_KRA2889 _KRA2870 _KRA2847 _KRA2821

 
Ugrás vissza a tetejére