Első helyezés a megyei elsősegélynyújtó versenyen

A Miskolci Egyetem MEeNCS névre keresztelt elsősegélynyújtó csapata a Magyar Vöröskereszt Ózdon rendezett, nagyszabású megyei versenyén felnőtt kategóriában I. helyezettként jutott be az országos döntőbe. A csapat eredménye különösképpen kimagasló, hiszen a Miskolci Egyetem először indított hallgatókat elsősegélynyújtó versenyen. A csapat tagjai: Gráczer Kitti csapatkapitány, Schmiedt Zsanett, Szabó Vanessza, Szilágyi Szilvia és Bodnár Patrik. A csapat felkészítését a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának mestertanára Encsiné Nagy Ágnes irányította. A versenyt megelőző hónapokban sokszor késő estébe nyúlóan készültek a csapattagok a megmérettetésre, gyakorolták tanárnővel a különböző szituációs helyzetek megoldását.

A 17 állomásból álló versenyen többféle faladattal kellett a hallgatóknak megküzdeniük, többek között 4 kárhelyen kellett felkészültségükről tanúbizonyságot tenni. A csapat feladatát nehezítette, hogy nem csak a sérültek ellátását kellett megoldaniuk, hanem számukra ismeretlen terepen, Ózdon is tájékozódniuk kellett, leírás segítségével eljutni rövid idő alatt az ózdi Civil Háztól indulva a különböző állomásokra. A verseny nyilvánosan, a város mindennapi életéhez kapcsolódóan zajlott. Az első kárhelynél a Miskolci Egyetem hallgatóinak két italozó férfi ellátásáról kellett gondoskodniuk, akiket egy gördeszkázó fiatal ütött el. A csapat hibapont nélkül látta el az eszméletlen beteg, rejtett hasi és lábszártörött sérülteket. Hibátlanul teljesítették a második kárhely sérültjeinek ellátását is, ahol a sebellátáson kívül az újraélesztésben is jeleskedniük kellett. Elsősegélynyújtó és vöröskeresztes totók kitöltése után egy ügyességi feladat során tűzoltó öltözetbe bújva, egy füsttel teli sátorból veszélyes anyagokat kellett időre eltávolítani. Majd epilepsziás beteg ellátását követően krimibe illő helyzetekkel is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, egy késsel hadonászó sérült megnyugtatása és ellátása volt a verseny következő feladata, melynek során krízis-szituációban alkalmazott hatékony kommunikációval léptek fel a támadóval szemben. Felkészültségük és kiváló szereplésük eredményeképpen a MEeNCS csapata méltán rászolgált a dobogó első helyére. Az aranyéremmel a csapat tagjai a Miskolci Egyetem hírnevének öregbítéséhez járultak hozzá, emellett rámutattak a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítésének jelentőségére is. A csapat munkájának támogatásáért köszönet jár a Miskolci Egyetem vezetésének, az Egészségügyi Kar dékánjának, Dr. Kiss-Tóth Emőkének, valamint a kari Hallgatói Önkormányzatnak.

A munka hamarosan folytatódik, a csapatnak helyt kell állnia az országos elsősegélynyújtó versenyen is, mely Kaposváron lesz megrendezve ez év szeptemberében.

Gratulálunk a győzteseknek és ugyanilyen sikert kívánunk az őszi döntőhöz!

18673205 IMG_8293 IMG_8282 IMG_8272 IMG_8250 IMG_8235 18700449 18699623

oklevel

 

 
Ugrás vissza a tetejére