Miskolci Képalkotó Találkozó

2019. június 30-án az Egészségügyi Karon immár negyedik alkalommal került megrendezésre a „Miskolc 10” Képalkotó Találkozó, mely egyben Semmelweis napi megemlékezés, illetve a radiográfusok részére szabadon választható akkreditált továbbképző konferencia is volt. A programot Dr. Rucska Andrea intézetigazgató egyetemi docens és Dr. Martos János főiskolai tanár, a radiológiai tanszék vezetője nyitotta meg. Köszöntő beszédükben megemlékeztek a Miskolci Egyetem “Selmeci jubileumi év”-éről, valamint a miskolci képalkotó diagnosztikai képzés 15 évvel ezelőtti indításáról. A megnyitó után Prof. Dr. Lombay Béla prof. em. – mint a szak egyik alapítója – plenáris előadásában idézte fel a miskolci radiográfus képzés elmúlt 15 évének legfontosabb eseményeit.

A továbbképző konferencia idén is érdekes előadásokkal kínált gazdag és színvonalas programot. Az 1. szekcióban Dr. Lakatos Andrea tanársegéd az intrauterin MR vizsgálatok jelentőségéről beszélt, majd Kardos Eszter radiográfus a nukleáris medicina újdonságait foglalta össze. Bodzán Krisztián radiográfus a kisállatok MR diagnosztikájáról tartott előadást, Dr. Martos János a stroke-diagnosztika gyorsan változó protokolljairól beszélt, Kiss Máté tanársegéd pedig a kvantitatív MR képalkotást mutatta be egy érdekes klinikai példa kapcsán. A 2. szekcióban a Dr. Rucska Andrea workshopot tartott az egészségügyi tanárok kompetenciáinak témájában.

Az ebédről idén is Kányási Krisztina, a kar volt hallgatója gondoskodott, dr. Demeter-Novák Endre mestertanár pedig a szünetben borbemutatót tartott az érdeklődőknek.

A délutáni program Martos tanár úr „mesés” előadásával kezdődött, melyben egy Balánbányán született székely radiográfus leány történetét ismerhette meg a közönség, és amely egyben megemlékezett a Miskolci 10. honvéd gyalogezred Úz-völgyi temetőben nyugvó 138 katonájára is. Kovács Benko Fruzsina végzett radiográfus hallgató ezt követően egy balánbányai dalt, Báthory Erzsébet balladáját adta elő.

A találkozó már állandó résztvevőjének számító Prof. Dr. Palotás Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja a tavalyi „műszaki vonal” folytatásaként bemutatott egy újabb „kütyüt”, mellyel szemléletesen és látványosan demonstrálta a 2D és 3D képalkotás jelentőségét a gyakorlatban. Professzor Úr bemutatója után szponzori előadás következett a mesterséges intelligencia által vezérelt Siemens MR vizsgálatokról, majd Bolla Gergő II. éves radiográfus hallgató a Dixon szekvenciával kapcsolatos tudományos terveit adta elő. A program zárásaként a jelenlévők megnézték Martos János „Miskolci látomás” című rövidfilmjét, melyben az egészségtudományi képzés jövőképét vetíti előre.

Végül a „Miskolc 10” képalkotó találkozó által alapított díszoklevelek átadására került sor. „Pro Imago et Valetudo” díszoklevelet kaptak Dr. Kostyál László, Dr. Fodor Krisztina, Dr. Kerekes Mária és Dr. Fazekas Péter radiológus főorvosok, akik az elismerést a képalkotó diagnosztikai képzés és a „Miskolc 10” képalkotó találkozó érdekében kifejtett több éves kimagasló, áldozatos és odaadó munkájukkal érdemelték ki. A továbbiakban nyolc „Fb mini Díj” átadására került sor a CT-MR facebook-csoportban végzett aktív és eredményes részvétel elismeréseként.

A konferencia esti programja – a hagyományos Retro-peritonealis Disco – a Rockwell klubban zajlott, ahol bemutatkozott az erre az alkalomra formálódott Röntgencső nevű zenekar.

Köszönet jár az előadóknak az értékes és érdekes előadásokért, köszönet jár továbbá a támogatóknak: a Siemens Healthcarenek, a Radizone Diagnost-X Kft.-nek, valamint a Miskolci Egyetem és az Egészségügyi Kar Hallgatói Önkormányzatának, nem utolsósorban pedig a szervezést és a lebonyolítást aktívan segítő hallgatóknak, akik nélkül nem valósulhatott volna meg a „Miskolc 10” Képalkotó Találkozó.

IMG_5813 IMG_5812 IMG_5857 IMG_5842 IMG_5840 IMG_5819

 
Ugrás vissza a tetejére