Életviteli Klub a táplálkozásról az Ájurvéda jegyében

Az Egészségügyi Kar, a Magyar Ájurvéda Tudományos Társaság és a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság jóvoltából az Életviteli Klub előadássorozatának keretében 2019. november 22-én a személyre szabott preventív és terápiás táplálkozásról, valamint az élelmiszer-fejlesztés új irányzatairól tájékozódhattak az érdeklődők. A rendezvényt Dr. Szalkai Iván a Magyar Ájurvéda Tudományos Társaság alelnöke köszöntötte, bevezető beszédében tömören ismertette az Ájurvéda „tudomány az életről” tanait, mint az egészséges életmód elveiről alkotott legősibb holisztikus gyógyászati rendszert. A köszöntőt követően Dr. Máthé Endre a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság- Élelemiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Élelmiszertechnológiai Intézet egyetemi docense ismertette a stresszkezelési stratégiák alapvető lehetőségeit. Tudományos előadásában beszélt az élethosszunkat meghatározó gének jelentőségéről, a szervezetünkben működő stresszválasz rendszerekről és az antioxidánsok szerepéről. Rávilágított arra, hogy megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás által növelhetjük a genetikailag előre beprogramozott élettartamunkat. Elhangzott továbbá, hogy a hazánkban termesztett gyümölcsök és zöldségek a klímánk következtében jóval több hasznosítható tápanyagot tartalmaznak, mint a környező és egyéb éghajlati övekből származó társaiké. Szó esett a sejtjeink stresszrezisztenciáját növelő antioxidáns tápanyagokról, melyek segítenek korunk leggyakoribb mortalitást okozó megbetegedéseinek – a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a cukorbetegség – megelőzésében. Végül hangsúlyozta, hogy a tápanyagtartalom megőrzése érdekében lényeges az ételek megfelelő elkészítési módja is.

 Az Életviteli Klub konklúziója ez alkalommal:

ÉLJÜNK EGÉSZSÉGESEN: ISMERJÜK MEG A STRESSZKEZELÉSI STRATÉGIÁKAT, MOZOGJUNK RENDSZERESEN ÉS TÁPLÁLKOZZUNK AZ ÁJURVÉDA JEGYÉBEN

         ajur-2ajur-1

 
Ugrás vissza a tetejére