Együttműködés az Országos Mentőszolgálattal

2022. január 27-én sajtónyilvános keretek között együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora és Dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. A megállapodás konkrét előzményét az elmúlt másfél évben az Egészségtudományi Kar és az OMSZ által közösen végzett járványügyi tevékenysége jelentette. A keretmegállapodás az egyetem minden karát érinti, ennek kapcsán Rektor Asszony a társadalmi kapcsolati tőke bővítésének fontosságát, Főigazgató Úr az innovatív együttműködés előnyeit emelte ki.

Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja pedig elmondta, hogy 2020. novemberében, a COVID második hullámának elején már érzékelhető volt, hogy a hazai egészségügyi ellátáson belül az OMSZ a mentési munkája mellett nem tudja maradéktalanul teljesíteni az ország lakosságának COVID tesztelését. Ekkor indult el a miskolci egészségtudományi képzés hallgatóinak bevonása – országos mozgósítás mellett – a mentőszolgálat mintavételi munkájába, eleinte önkéntes, majd kirendeléses formában. 2020. november óta a járvány elleni védekezésbe 342 fő hallgató kapcsolódott be, ebből 175 fő az OMSZ-nál teljesített szolgálatot, ez 7.548 munkanapot, illetve 60.385 munkaórát jelentett a mentőszolgálatnál.

Hallgatóink közel 400.000 km-t tettek meg a régió településeit járva, a megye legeldugottabb zugaiba is eljutva. Az egészségügyisek mellé csatlakoztak gazdász, jogász, bölcsész és gépész hallgatók is, akik a sofőri, illetve adminisztrációs feladatok ellátásában segédkeztek/segédkeznek. Dékán Asszony kihangsúlyozta a jövőbeni, COVID utáni összefogás stratégiai jelentőségét is, többek között a munkahelyi elsősegélynyújtók kiképzésének kapcsán, melyet a mentőszolgálat szakemberei végeznek majd a Miskolci Egyetemen a jelen megállapodás keretében. Bízunk benne, hogy a járvány lecsengésével a most megkötött szerződés békésebb körülmények között viszi sikerre a széleskörűre tervezett együttműködést az egyetem immár minden karának közreműködésével.

Egészséget a világnak!

(A képek forrása a Miskolci Egyetem hivatalos honlapja)

omsz1 4 2 1 omsz23

 
Ugrás vissza a tetejére