‘nemluxustáska” akció a Miskolci Egyetemen

A CIVIL-Díjas #nemluxustáska országos gyűjtőakció 2022-ben ismét útjára indult.

Először 2018-ban három – a női problémák iránt érzékeny karitatív személyiségű – hölgy kezdeményezte a rászoruló nők számára a táskák gyűjtését. Felhívásukra – a társadalmi helyzettől függetlenül nélkülözhetetlen – női higiénés termékeket rejtő retikülöket kezdett gyűjteni az ország. A Miskolci Egyetem 2020-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, akkor közel 700 db táskát gyűjtöttünk össze a Máltai Szeretetszolgálat gesztorálásával, ezek közül karunk közel 200 darabot osztott szét az abaúji térség három hátrányos helyzetű településén (Hernádvécse, Baktakék, Szemere) fiatal nők körében.

A Miskolci Egyetem 2022. januárjában második alkalommal kapcsolódott az akcióhoz. Az Egészségtudományi Kar kezdeményezéséreDr. Kiss-Tóth Emőke dékán támogatásával, Perge Anna védőnő tanársegéd koordinálásával – indult a jótékonysági gyűjtés. A Miskolci Egyetem, mint a régió meghatározó felsőoktatási intézménye különösen fontos stratégiai célkitűzésnek tekinti a régióban betöltött harmadik missziós szerepét, melynek keretében a hátrányos, leszakadt térségben élők felzárkóztatása, életkörülményeinek javítása, egészségtudatosságának fejlesztése kiemelt küldetés. Ehhez stratégiai és magvalósíthatósági keretet a 2021-ben elfogadott Egyetemi Egészségfejlesztési Stratégia ad. A #nemluxustáska országos gyűjtőkampány szellemisége abszolút illeszkedik ezen egyetemi és kari célokhoz.

A kampányakciót a ME Hallgatói Önkormányzata is hirdette, a felhívás az Egészségtudományi Kar Facebook oldalán is forgott, illetve a hallgatók Neptun-üzenet is kaptak róla. A hallgatók és oktatók/dolgozók mellett a megye különböző településeiről, például Edelényből és Kazincbarcikáról baráti társaságok is hoztak adományt a karra.

Az akció 2022. január 31-ig tartott, az egyetem főépületben és az Egészségtudományi Kar Stefánia épületében alakítottunk ki gyűjtőpontokat, ahol 58 táska gyűlt össze. A táskákat a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a rászoruló nőknek Borsod megye hátrányos helyzetű településein fogjuk most is szétosztani.

Minden nőnek örömöt okoz egy női ridikül, tele higiénés termékekkel, szappannal, testápolókkal, intim női termékekkel, és különböző illatszerekkel, meglepetésekkel. Ezért is nagyon szépen köszönjük a segítő közreműködést!

 

image001image000001

 
Ugrás vissza a tetejére