Ismét első a megyében a Miskolci Egyetem elsősegélynyújtó csapata a MEENCS

Az 52. Országos Elsősegélynyújtó Verseny vármegyei fordulójának ismét Miskolcon, a népkert adott otthont. A Miskolci Egyetem csapata (MEENCS) egymás után már az ötödik alkalommal hozta el az első helyezést és jutott be az országos döntőbe. A kimagasló eredményt elérő csapat tagjai: Németh Petra csapatkapitány első éves gyógytornász szakos hallgató, Fekete Flóra, Gál Gréta első éves védőnő szakos hallgatók, Szőke Anasztázia és Wallandt Tibor első éves gyógytornász szakos hallgatók. A csapat felkészítését a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának oktatója Nagy Ágnes irányította. A versenyt megelőző hónapokban sokszor készültek a csapattagok a megmérettetésre, gyakorolták a különböző szituációs helyzetek megoldását. A 10 állomásból álló verseny keretén belül többféle feladattal kellett a hallgatóknak megküzdeniük, többek között 4 kárhelyen kellett felkészültségükről tanúbizonyságot tenniük.

A verseny nyilvánosan, a város mindennapi életéhez kapcsolódóan zajlott. Hangulatos piknikezésnek indult, de figyelmetlenség miatt súlyos égési sérüléseket szenvedtek a fiatalok grillezés közben, míg egy másik társaságnál vízbefulladás torkollott majdnem tragédiába. A cukorbetegség nem válogat, fiatalok biciklizés közben szenvedtek nyílt lábszártörést vagy kaptak epilepsziás rohamot. Az ittas állapot sokszor okoz fejtörést, főleg, ha verekedéssel társul, rejtett sérüléseket kellett megtalálni, pánik helyzetet kellett kezelni. A többi állomáson elméleti tudásukról is számot adtak a hallgatók, ahol az elsősegélynyújtás és vöröskeresztes totót töltötték ki. A szakszerűséget mentőorvosok és ápolók értékelték, pontozták. A zsűri figyelte a versenyzők határozott fellépését, a csapatmunkát, az információ átadását a mentő hívásakor és a magabiztos, stabil tudás gyakorlatban történő alkalmazását. Nem csak az első helyezést sikerült kivívni, de kimagasló elméleti és gyakorlati tudásukkal számos támogatói ajándékkal, belépőkkel is gazdagodott a csapat, ahol kipihenhetik a verseny okozta izgalmakat. A csapat tagjai a Miskolci Egyetem hírének öregbítése mellett utat mutattak a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítésében. A felkészülés során jó kapcsolat és páratlan összefogás alakult ki a hallgatók között.

A csapat munkájának támogatásáért köszönetet mondunk a Miskolci Egyetem vezetésének, különös tekintettel az Egészségtudományi Kar dékánjának Dr. Kiss-Tóth Emőkének. Köszönet a HÖK támogatásáért és a Miskolci Egyetem azon hallgatóinak, akik hozzájárultak a csapat sikeréhez. A kemény munka hamarosan folytatódik, bízva a felkészülést segítők további támogatásában, hiszen az Országos Elsősegélynyújtó Verseny döntője Kecskeméten lesz idén szeptemberben.

Gratulálunk!

Nagy Ágnes
mesteroktató
Miskolci Egyetem Egészségtudományi Kar

kép5 kép4 kép2 kép kép 1kép3

 
Ugrás vissza a tetejére