Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program zárórendezvényének sajtóanyaga és képei

2010. október 18-án a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló Miskolc-Kosice Oktatókórházi Együttműködés elnevezésű projekt zárórendezvényét tartották a Miskolci Egyetemen.

A konferencián  a  projekt  résztvevői,  a  Borsod-Abaúj-Zemplén  Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, a Miskolci Egyetem, valamint a Kassai Pavol Jozef Šafárik  Egyetem professzorainak és orvosainak a program keretében  megvalósult  munkáját  mutatták  be.  A  témák  elsősorban  a közös képzésekre, továbbképzésekre, gyakorlati kurzusokra, és a további lehetséges együttműködések kialakítására koncentráltak Magyarország és Szlovákia egészségügyi képzési rendszerében.
A pályázatban résztvevő partnerintézmények korábbi sikeres együttműködésében nyitott  új  fejezetet  a  jelenlegi  projekt,  mellyel  a kassai és a miskolci kórházak, illetve egyetemek az   orvosképzés, továbbképzés hasonlóságainak, eltéréseinek áttekintését, s ennek alapján a különbözőségek – például az európai uniós akkreditáció terén – áthidalásának lehetőségét tűzték ki célul. Utóbbi részben közös képzések indításának  lehetőségét  teremti  meg,  részben  pedig  a  szlovák  és  a magyar felek erősségeinek átvételét a határon túli oktatásba.
Mindez az esetleges szakemberhiány  határon átívelő pótlására is lehetőséget teremt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi OktatóKórház pedig akár a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem oktatókórházává is válhat. A szlovák-magyar munkacsoportok négy szakterületet vizsgáltak, ezek az idegsebészet, az ideggyógyászat, a radiológia és az érsebészet.
A szlovák és a magyar felek közötti jelenlegi és korábban is sikeres közös munka példaértékű a betegellátásra, a képzés fejlesztésére is kiterjesztett együttműködés tekintetében, s kiváló alapot biztosít e területen az intézmények közötti további kooperációhoz.
 
Ugrás vissza a tetejére