Emléktáblát avattak a megyei központi kórház régi Gégészeti-tömb épületénél

Az ünnepségen elhangzott: a múlt mellett a jövőt is jelképezi a tábla, rámutat arra, hogy a magas szintű egészségügyi ellátás érdekében össze kell fognia a közép- és felsőfokú oktatásnak, valamint a kórháznak. Az épület az előző évtizedekben nemcsak a gyógyításnak, hanem az egészségügyet szolgáló szakemberek oktatásának is helyt adott. Történetében három időszakot lehet elkülöníteni: 1959-től csaknem 30 éven át az egészségügyi szakiskola kollégiuma működött itt, 87-től 95-ig a miskolci egészségtudományi képzés – egészségügyi főiskola – otthona volt, majd a gyógyítás került a középpontba: a fül-orr-gégészeti illetve szemészeti osztály kapott helyet az épületben. Dr. Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja – aki aktív szereplője volt már a rendszerváltozás utáni időkben is a miskolci egészségügyi képzés kiépítésének – úgy fogalmazott: az emléktábla avatásával nemcsak a múltba révedünk, de a jövőbe is tekintünk. Az épület történetét részletesen ismertetve leszögezte: itt volt a bölcsője a regionális tudásközpont szerepét betöltő miskolci egészségtudományi képzésnek.

Az Egészségügyi Kart ma már ismerik és elismerik országszerte, a képzésekre négy-, ötszörös a túljelentkezés, a hallgatók létszáma folyamatosan nő, megközelíti az ezret. Az oktatók több mint 50 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, neves orvosprofesszorok, köztük négy akadémiai doktor emeli az oktatás színvonalát. A képzési portfóliót továbbra is igyekeznek bővíteni, szenzitíven figyelve a munkaerőpiaci igényeket. A Dr. Kiss-Tóth Emőke, a kar dékánja rámutatott: az egészségügyi munkaerőhiányt a kormányzat is felismerte, és megteszi a megfelelő lépéseket a probléma kezelésére. Kiemelten támogatnak több képzést, nagy összegű ösztöndíjjal igyekeznek ösztönözni a mesterképzésre való jelentkezést. Szeptembertől Miskolcon elindítják a diplomás ápoló képzést, nappali és levelező munkarendben.

Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében aláhúzta: az Egészségügyi Kar ma már szerves része az egyetemnek, egyre népszerűbb, egyre több hallgatót tudnak felvenni, a kedvezőtlen demográfiai mutatók ellenére is. – Ez is azt mutatja, hogy a régióban élők rendelkeznek jövőképpel, és egyetemi diplomát szeretnének szerezni – hangoztatta.

Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója kifejtette: a folyamatosan változó világban mindenki kötődéseket, fix pontokat, biztonságot keres, a közösség számára pedig ezt a kötődést fogja kifejezni az emléktábla.

(Forrás: BAZMKKórház honlapja )

Avatas-5 Avatas-3 Avatas-1 Avatas-2 Avatas-4 Avatas-8 Avatas-7 Avatas-6

 

 

 
Ugrás vissza a tetejére