Országos elsősegélynyújtó verseny Zalaegerszegen

Az országos elsősegélynyújtó verseny Zalaegerszegen a Miskolci Egyetem MEeNCS csapata bronz minősítést szerzett

A Magyar Vöröskereszt az Elsősegélynyújtás Világnapján évek óta egy versennyel igyekszik felhívni a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. A 48. Országos Elsősegélynyújtó Verseny 2019-ben Zalaegerszegen került megrendezésre szeptember 14-én, ahol 300 elsősegélynyújtó mérte össze tudását. Az Országos elsősegélynyújtó verseny Zalaegerszegen verseny a város főterén reggel 8-kor egy ágyúlövéssel vette kezdetét. A város több pontján találkozhattak a járókelők vöröskeresztes zászlókkal és orvosi ládákkal vonuló versenyzőkkel, akik a legkülönfélébb helyzetekben látták el a szakképzett imitátorokat. Idén összesen 52 csapat indult a versenyen. Mellettük további 4 vendégcsapat teljesítette a 20 állomásból álló, csaknem 9 kilométeres körpályát. A versenyző csapatok három korcsoportban indultak: 17 felnőtt, 20 ifjúsági és további 20 gyermek csapat volt a nevezők között.
A Miskolci Egyetemet a MEeNCS képviselte, melynek tagjai:
Tóth Máté csapatkapitány, diagnosztikai képalkotó hallgató, Fejes Dalma, Burkovics Anna, Kósik Panna, Koppány Zsombor gyógytornász hallgatók.
A csapat felkészítője: Nagy Ágnes mesteroktató.

A versenyfeladatokban megoldandó kihívásokat több egyéb között egy rollerbaleset következtében kiszabadult óriáspók, újraélesztés egy forgalmas bevásárlóközpontban, vagy egy olajfúrón történt robbanás sérültjeinek ellátása képezték. Összesen 7 különböző technikai kárhelyszínen bizonyíthatták elméleti és gyakorlati tudásukat a résztvevők. Az egyik leglátványosabb helyszín a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum területén volt, ahol további kihívást okozott, hogy a csapatok megyénként egyszerre voltak jelen a terepen. A szervezők mindent megtettek azért, hogy valósághű helyszíneken mérjék fel a versenyzők felkészültségét. A baleseteknél robbanásnak megfelelő hangeffekteket alkalmaztak.  A tömeges baleset helyszínén az olajfúró torony emeletén külföldi munkásokat ért baleset a robbanás következtében, a feladatot azzal nehezítették, hogy a sérültek csak angolul tudtak kommunikálni.
Csapatunk tagjai a Miskolci Egyetem hírének öregbítése mellett utat mutattak az elsősegélynyújtás elméleti és gyakorlati ismereteinek szélesebb körben történő átadásának fontosságára és a humanitárius szemléletmód terjesztésére.
A versenyen való részvétel támogatásáért köszönetet mondunk a Miskolci Egyetem vezetésének, különös tekintettel az Egészségügyi Kar dékánjának Dr. Kiss-Tóth Emőkének.
Köszönet az FDSZ és a HÖK támogatásáért, Domoszlai Tamás mentősnek és a Miskolci Egyetem azon hallgatóinak, akik hozzájárultak a csapat sikeréhez.

 

k5 k4 k3 k2 k1 k6

 
Ugrás vissza a tetejére