Az ország legjobbjainak élén – Sikeres évet zár a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara

Dinamikus fejlődés jellemezte az elmúlt évet a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán, melyet a Felvi-rangsor kiemelkedő eredménnyel koronáz meg ­– ennek jegyében tartották évzáró ünnepségüket a kar dolgozói december 21-én, kedden.

A Miskolci Egyetem legfiatalabb kara az összesített képzési rangsorban, az oktatói kiválóság, a hallgatói kiválóság és a felvételi adatok szerinti rangsorban is a legelső helyen szerepel az egészségtudományi képzést (orvosképzést nem) folytató karok között – derül ki a HVG által nemrégiben közzétett adatokból. Megelőzi ugyanakkor az orvostudományi képzést folytató intézményeket is az OTDK-n elért hallgatói eredmények tekintetében.

Az objektív adatok alapján kijelenthető tehát, hogy a kar képzései kifejezetten népszerűek a középiskolások között (a 2010-es felvételi eljárásban az elmúlt évekhez hasonlóan magas volt az érdeklődés, a felvehető hallgatói létszám mintegy ötszöröse); kiváló középiskolai háttérrel rendelkező hallgatók jelentkeznek ide; s őket kiváló minősítésekkel rendelkező oktatók várják a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán.

Nem véletlenül volt idén is magas az Egészségügyi Karon felvételizők érdeklődése, a felvehető hallgatói létszám csaknem ötszöröse: jelentkezők száma 2010-ben 741 fő volt a 150 fős felvehető keretszámra. A legnagyobb érdeklődés ez évben is a gyógytornász-képzés iránt mutatkozott. A védőnő és a képalkotó diagnosztikai képzésre jelentkezők száma az előző évek trendjét követi. Az egészségturizmus-szervező képzés nappali és levelező tagozaton egyaránt népszerű.

Az év egyik legnagyobb léptékű fejlesztése az ország első Nanotoxicológiai Kutatólaboratóriumának megnyitása volt tavasszal a kar épületében. Az Egészségügyi Kar és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány együttműködésének eredményeként létrejött centrum széleskörű lehetőséget biztosít a nanogyógyszerek és egyéb nanoanyagok emberi immunrendszerre, sejtélettani és véralvadási folyamataira kifejtett hatásainak vizsgálatára. Fontos szerepet kap továbbá új – elsősorban liposzomális – biológiai alapú (géntechnológiai) gyógyszerek kifejlesztésében is. A létrehozott infrastruktúra és kutatói háttér megalapozza ugyanakkor az egyetem társkarai által kifejlesztett, humán felhasználásra kerülő fémes és nem fémes anyagok biokompatibilitási vizsgálatait is.

Az egyetem legfiatalabb kara tehát dinamikus lépésekben fejlődik, valódi miskolci egészségügyi tudásközpontként működik, melyet a minőségi sorrendben elfoglalt helye is igazol.

 
Ugrás vissza a tetejére